Landstede Groep
Dwarsfluit

Vooropleiding conservatorium

Wil je naar het conservatorium en je daar goed op voorbereiden? Volg dan de vooropleiding theorie bij het Meander College. Deze eenjarige vooropleiding is een gezamenlijk initiatief van het ArtEZ Conservatorium (Arnhem, Enschede, Zwolle) en het Meander College, dé Cultuurschool van Zwolle. Met deze vooropleiding willen we middelbare scholieren voorbereiden op een muziekvakstudie.

Vaardigheden ontwikkelen
Als je van muziek je vak wilt maken, moet je niet alleen talent hebben, maar ook specifieke vaardigheden, zoals muzikaal gehoor en speeltechniek. In de eenjarige vooropleiding helpen we je om deze vaardigheden onder professionele begeleiding te ontwikkelen.

Programma
Doel van de vooropleiding is dat je aan het einde van de cursus het toelatingsniveau van het conservatorium hebt bereikt. Voor de theorievorming en de gehoortraining duurt deze vooropleiding één jaar. Het programma voor de opleiding bestaat uit de onderdelen:

Gehoortraining en theorie
In de vooropleiding volg je eenmaal per week een theorieles van 100 minuten. Als alle stof is behandeld, dan ben je in principe voor de theorie toelaatbaar tot het conservatorium. De theorielessen vinden plaats op het Meander College en worden gegeven door Albert Dam, muziekdocent aan onze school.

Instrumentale vorming
De individuele instrumentale les volg je bij een gediplomeerd docent van het betreffende vakgebied. Dit kan een privédocent zijn of een docent van de muziekschool. Het ArtEZ Conservatorium kan je adviseren bij de keuze van een docent. Twee keer per jaar krijg je van een hoofdvakdocent van ArtEZ een les op het conservatorium.

Voorspeelavonden
Bij de voorbereiding op een studie aan het conservatorium hoort ook het optreden voor publiek. Hiervoor worden voorspeelavonden georganiseerd waarbij je zowel individueel als in ensembleverband kunt optreden.

Werkdagen
Eenmaal per jaar (meestal in het voorjaar) musiceren alle leerlingen van de vooropleidingen Klassieke Muziek en Jazz & Pop twee dagen lang samen in ensembles en workshops onder leiding van conservatoriumdocenten. Afsluitend is er een gezamenlijke presentatie in de concertzaal van het conservatorium. Deze werkdagen zijn op zaterdag en zondag. Dit werkweekend is van belang voor je muzikale ontwikkeling omdat je in ensembleverband speelt.

Ook is er eenmaal per jaar voorafgaand aan het werkweekend een zogenaamde 'inzeepdag', waarbij je kennis maakt met de ensemblestukken die je in het werkweekend gaat bestuderen en uitvoeren.

ODM carrouseldagen
De carrouseldagen zijn bedoeld voor de scholieren die de opleiding Docent Muziek willen gaan volgen. Op zes zaterdagen zijn er oriëntatiebijeenkomsten van 10:00 – 14:00 in de drie conservatoria van ArtEZ: Arnhem, Enschede en Zwolle. Tijdens deze bijeenkomsten vindt een kennismaking met de studie Docent Muziek plaats.

Wanneer en waar?
De vooropleiding vindt plaats op donderdagmiddag in het muzieklokaal van het Meander College.

Aanmelding en toelating
Je online aanmelden voor de vooropleiding kan hier. Om tot de vooropleiding toegelaten te worden moet je eerst een auditie (vocaal/instrumentaal) doen op het conservatorium. Tijdens de auditie voer je enkele ritmische en melodische oefeningen uit. Voor de auditie van Klassieke Muziek moet je een aantal stukken voorbereiden met een totale duur van ongeveer 15 minuten. De keuze is vrij. Het is wel raadzaam om de stukken te kiezen die je technisch en muzikaal goed beheerst; die wat stijl en tempo betreft zo gevarieerd mogelijk zijn en een duidelijke indruk geven van je niveau. Voor Jazz & Pop geldt hetzelfde, maar dan speel je een aantal ensemblestukken en/of ‘eigen’ songs. Je presenteert je met een eigen ensemble of begeleider. Wanneer je voor Docent Muziek kiest, moet je zowel een instrument bespelen als over een goede zangstem beschikken. Kun je al akkoordenschema’s spelen of improviseren, dan is dat bij deze opleiding erg gewenst. Je krijgt schriftelijk uitslag van de toets. Bij een positief resultaat kun je in september met de vooropleiding beginnen.

Kosten
De kosten bedragen € 500,-. Omdat de vooropleiding onderdeel uitmaakt van het onderwijsaanbod van het Meander College, zijn aan de opleiding voor onze eigen leerlingen geen kosten verbonden.

Meer informatie
Meander College
Dobbe 37, 8032 JW, Zwolle
Tel. 088-8507770
Contactpersoon: Albert Dam; adam@meandercollege.nl

ArtEZ Conservatorium Zwolle
Aan de Stadsmuur 88, 8011 VD, Zwolle
Tel. 038-4270500

Online info vooropleiding

Stel je vraag

Contact

Bezoekadres

Meander College
Dobbe 37
8032 JW Zwolle

Postadres

Meander College
Postbus 557
8000 AN Zwolle